top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Vyplatí se rozšířit fotovoltaickou elektrárnu?


Osvědčila se vám fotovoltaická elektrárna, a tak přemýšlíte, zda by bylo vhodné ji ještě rozšířit? Fotovoltaika má tu výhodu, že její kapacitu lze navýšit a dosáhnout tak vyšších úspor, ale samozřejmě to má svá pravidla.


Kdy se rozšíření vyplatí?

Nejprve byste se měli rozhodnout, zda se vám rozšíření fotovoltaické elektrárny vyplatí. Nejčastějším důvodem k rozšíření jsou právě vyšší úspory. Někdo se ale rozhodne k tomuto kroku přistoupit, když se spotřeba energie v domácnosti zvýší (například zvýšením počtu členů v domácnosti) nebo při nákupu nového elektromobilu, sauny či vyhřívaného bazénu. V takových případech má navýšení smysl.


Co vás čeká?

Při rozšíření si ale neušetříte hned několik starostí. Nejde jen o dokoupení nových komponentů, ale i o vytvoření nové kalkulace a projektu.


Je možné, že stávající střídač nebude mít dostatečnou kapacitu nebo nebude vhodný k baterii, kterou budete muset do fotovoltaického systému doplnit. Navýšení bateriového uložiště je další možnost, jak rozšířit účinnost celého FVE systému.


Pokud nebude mít střídač dostatečnou kapacitu, tak se poraďte s realizátorem FVE systému, určitě navrhne možnosti. Například starý střídač je možné prodat – v poslední době je jich nedostatek a budete mít základ na koupi nového vysokokapacitního střídače.


Připravte se na to, že budete muset vyměnit nebo upravit elektroměrový sloupek. Není to jen z důvodu navýšení výkonu, ale také proto, že musí splňovat přísná pravidla distribučních společností. Nesmí například obsahovat hliníkové vodiče.


S rozšířením fotovoltaiky je nutné sepsat novou dokumentaci s firmou, od které si úkon necháte provést. Rozšířená elektrárna se totiž bere jako úplně nový celek s vlastní projektovou dokumentací. Nemine vás ani další návštěva revizního technika a povolení pro připojení do distribuční sítě.


Nezapomeňte, že pokud jste žádali o dotaci na stavbu fotovoltaické elektrárny, na její rozšíření už od státu žádný příspěvek nedostanete. Navíc musíte prokázat, že dotovaná instalace a aktuální rozšíření proběhly samostatně podle oddělených smluv. Jinak hrozí, že již vyplacenou dotaci budete muset vrátit.

bottom of page