top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Postup při pořízení fotovoltaické elektrárny


Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny? Pak vás čekají roky úspor elektrické energie i energetické nezávislosti. Nejprve ale musíte vyřídit vše potřebné pro to, abyste si mohli fotovoltaický systém nechat nainstalovat. Co to je, a jak dlouho to bude trvat? Poradíme!


Začněte souhlasem energetické společnosti

V případě zájmu o instalaci fotovoltaického systému by vaše kroky měly jako první vést do energetické společnosti, od které budete potřebovat získat Souhlas s připojením výrobny do distribuční sítě. Dříve než vám jej energetická společnost vystaví, může si samozřejmě stanovit podmínky, které budete muset splnit. K vyplněné žádosti přitom zároveň musíte doložit také dotazník výrobny, aktuální výpis z katastru nemovitostí, jednopólové schéma, projekt vaší fotovoltaické elektrárny a souhlas obce s výstavbou výrobny.


Získejte územní souhlas

Pokud se vám podařilo získat souhlas energetické společnosti, dalším krokem je získání územního souhlasu příslušného stavebního úřadu (dle místa instalace fotovoltaické elektrárny), případně potvrzení úřadu, že souhlas není nutný. Zejména u malých instalací na střechách rodinných domů souhlas nutný nebývá, je ale potřeba se na úřadu ujistit.


Začněte s instalací

Jakmile máte vyřešeny potřebné administrativní úkony, zbývá už jen podepsat smlouvu o dílo s vybranou firmou, která provede montáž vaší fotovoltaické elektrárny. Následně mohou začít montážní práce. Firmu samozřejmě volte ideálně na základě osobních referencí či důkladného prověření a nebojte se kontrolovat i průběh prací a na cokoliv se ptát.


Kontrolujte a přezkoušejte

Po ukončení montáže fotovoltaické elektrárny je nutné nechat udělat také revizi zařízení a zkoušky, pomocí kterých prověříte správnou funkčnost systému, který bude dodávat elektrickou energii do vaší sítě.

bottom of page