top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Na fotovoltaiku je nově možné získat až 200 tisíc korun


Fotovoltaické elektrárny se začínají rozmnožovat na střechách rodinných domů. Zájem o snížení energetické náročnosti rodinného domu má nejedna domácnost. Velký vliv měla především skutečnost, že dodavatelé elektřiny začali rapidně zvyšovat své ceny. Lidé se proto rozhodli zainvestovat a pořídit si vlastní výrobnu energie, která by navíc byla šetrnější k životnímu prostředí. Do karet jim nyní hrají i nové podmínky pro získání dotace z programu Nová zelená úsporám.


Nově až 200 tisíc korun

V nedávných týdnech totiž došlo k mírným úpravám podmínek týkajících se dotace na fotovoltaiku. Z dostupných informací vyplývá, že platit by měly až do roku 2025, což je pozitivní zpráva pro všechny, kteří o koupi fotovoltaické elektrárny zatím nejsou plnohodnotně rozhodnutí.


Dalo by se říct, že nová úprava podmínek je přívětivější pro všechny žadatele. Už neplatí, že se musí spotřebovat alespoň sedmdesát procent vyrobené energie a stejně tak neplatí, že lze získat maximálně 150 tisíc korun. Nově se může finanční příspěvek na fotovoltaickou elektrárnu dotknout až 200 tisíc korun.


Je ale třeba konstatovat, že je výše dotace limitována výkonem konstrukce. Finanční podpora končí u fotovoltaiky na instalovaném výkonu 10 kWp. Čili ať už bude vaše solární elektrárna jakkoli velká, získáte dotace jen do zmiňovaného limitu.


Čím větší instalace, tím větší dotace

To ale neznamená, že byste měli od velkých elektráren upouštět. Stále platí, že čím větší instalace bude, tím větší bude také dotace. U jednoduchých fotovoltaických sestav začíná podpora na čtyřiceti tisících za 2 kWp, u sestav s bateriovým úložištěm začíná na sumě o dvacet tisíc větší. Další kategorií je instalace fotovoltaiky s úložištěm, kde se přebytky energie posílají do tepelného čerpadla. Základní dotace v tomto případě činí rovných sto tisíc korun.

bottom of page