top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Na čem závisí návratnost fotovoltaických panelů?


Pokud uvažujete o nainstalování fotovoltaických panelů na váš dům nebo pozemek, logicky si jako první položíte otázku, zda se vám taková fotovoltaická elektrárna vyplatí. Příslib energetické soběstačnosti a podpora obnovitelných zdrojů energie spoustu lidí přesvědčí, v otázce návratnosti ale záleží na mnoha jiných faktorech.


Co byste měli zvážit před pořízením?

Fotovoltaika samozřejmě přímo závisí na počasí. Především je třeba dobře zvážit, zda je v oblasti, kde bydlíte, dostatek slunečního záření. Existuje i mapa slunečního záření, avšak pokud na místě už delší dobu bydlíte, nejspíš víte sami dobře, jak to u vás s počasím vypadá. Rozhoduje především počet hodin slunečního svitu bez jakékoliv oblačnosti.


V našich klimatických podmínkách je výroba elektrické energie fotovoltaikou nejefektivnější v létě, což je ale zároveň doba, kdy jezdíme na prázdniny a netrávíme doma tolik času. Tato energie bude bohatě stačit na chod celé domácnosti včetně ohřevu vody v bazénu. Povětšinou budete ale stejně potřebovat akumulátory, které nastřádají energii přes den a vy ji tak budete moci využívat i v noci a večer.



Co ovlivňuje výkon fotovoltaiky?

Výkon fotovoltaických panelů ovlivňuje jejich počet, velikost, orientace na světovou stranu a sklon. Za ideální sklon se považuje 35 ° a orientace na jih. Panelům nesmí nic bránit v přístupu slunečních paprsků, například stromy nebo jiné budovy. Před instalací je nutné se ujistit, že je střecha v dobrém stavu, jelikož panely mohou mít životnost až 20 let a není vhodné je během této doby sundávat.

Návratnost jakékoliv fotovoltaiky se snižuje pokaždé, když se spotřeba sníží na nulu – například, když jsme mimo domov. Pokud odjíždíte na více dní několikrát do měsíce, nejspíš se vám instalace fotovoltaické elektrárny nevyplatí. Také záleží na tom, kolik zařízení bude pomocí fotovoltaiky napájeno. Čím jich je více, tím dříve se vám samozřejmě počáteční investice vrátí.

bottom of page