top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Když slunce nesvítí, vyrábí FVE něco?


Snad nejčastěji pokládaný dotaz, který lidé ve spojení s fotovoltaikou mají. Napadne každého z nás. Jak to tedy je a co bude zajišťovat energii spotřebičům v době, kdy se slunce schová?


Fotovoltaika počítá i s nepřízní počasí

Systém, který máme v současné době k dispozici, se naprosto liší od toho, co zde bylo před několika desítkami let, kdy fotovoltaika začínala. Dnes již umíme pracovat i s tou možností, že slunce nebude vždy silně svítit. Proto byl systém doplněn o některé prvky, které se postarají o to, abyste měli stále dostatek elektřiny pro všechny své spotřebiče. Vaše vlastní fotovoltaická elektrárna vás rozhodně „ve štychu“ nenechá. Jak to vlastně funguje?


Když se slunce schová

Večer se slunečních paprsků nenadějeme, přesto se všechny naše spotřebiče mohou v klidu napájet. Je to dáno soustavou baterií, kterou máme uloženu v technické místnosti. Právě soustava baterií se plní energií, když jsou slunečné dny a vlastní sluneční elektrárna nám dovoluje vytvářet dostatek elektrické energie. Večer, když se slunce schová, se tak jen začnou všechny spotřebiče napájet přímo ze systému baterií. Systém je zcela autonomní, není potřeba do něj jakkoliv zasahovat.


Pokud je jen zataženo, tak solární panely stále vyrábí, ale například jen z 20%, to je případ hlavně zimy nebo dní, kdy je pod mrakem.


A co delší období bez slunce

Pokud máte systém nainstalován tak, abyste v něm měli dostatek prostoru pro zachycení přebytků energie, netýká se vás v žádném případě ani delší výpadky slunečního svitu, jak je tomu typicky v období delších dešťů nebo zamračené oblohy. Stále máte dostatek energie pro to, abyste pokryli spotřebu své domácnosti. Ani delší období bez slunce se vás tedy nijak nedotkne.


Fotovoltaické elektrárny dokáží fungovat i jako ostrovní systémy. V běžném zapojení si při nečekaně vysokém odběru energie snadno pomůžete pomocí elektřiny ze sítě. Ostrovní systém znamená, že zde máte k dispozici velkou soustavu baterií, ze kterých čerpáte. K elektřině ze sítě tak vůbec připojeni nejste.

bottom of page