top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Kam umístit fotovoltaické panely?


Fotovoltaická elektrárna na klíč by mohla být řešením, jak alespoň trochu ušetřit za účty na elektřinu. Energie, které běžné domácnosti využívají, totiž nejsou neomezené. A protože se vyčerpávají, aniž by docházelo k jejich obnově, tak jejich cena stoupá. Proto je zapotřebí myslet na alternativní zdroje energie, abychom zajistili vlastní energetickou nenáročnost v co nejvyšší míře. A právě fotovoltaika je jedním z řešení.


Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

Fotovoltaické panely, umístěné nejčastěji na střechách domů (mohou ale být klidně i samostatně stojící), pohlcují sluneční záření. To, s jakou účinností, bude záviset na materiálu, za jakého jsou vyrobeny, ale také na jiných faktorech. Jedním z nejdůležitějších je například sklon střechy.


Za ideální se považuje orientace na jih. Dobrá účinnost je tedy SV, JV, ale slušná i východ a západ. Ideální sklon střechy je 35 °. Současní výrobci ale už umí vyrobit fotovoltaickou elektrárnu dobré výkonnosti i za neideálních podmínek.


Vysoká vstupní investice

Mnohé lidi ale může odradit vysoká vstupní investice v řádu desetitisíců korun. Naštěstí si ale můžete za určitých podmínek požádat o státní dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám.


Podmínky pro získání dotace jsou ale poměrně složité, takže je zapotřebí si možnost dotace prostudovat předem. Peníze na elektrárnu ale nejprve stejně budete muset vytáhnout z vlastní kapsy, teprve poté vám může určitou část dotovat stát.


Státní dotace

Každý výrobce vám umí spočítat plochu fotovoltaických panelů, kterou potřebujete, abyste vyrobili určité množství energie. Pokud střecha vašeho domu není dostatečně veliká, nemusíte házet flintu do žita. Fotovoltaika se dá instalovat také na doplňkové stavby, jako je garáž, pergola, zahradní domek apod. Abyste si ale mohli nárokovat dotace, musí být tato stavba zakreslená v katastru nemovitostí.


Současně platí, že stát neposkytuje dotace na panely, které jsou umístěny mimo budovy (například na pozemku).

bottom of page