top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Je solární energie ekologická?


Solární energie zažívá skutečný boom. Technologie pokročily a nabízejí tak panely, které se vyznačují vysokou životností a možností jejich následné recyklace. Jak si nyní stojí solární energie z hlediska ekologie?


Životnost panelů se prodloužila

Zatímco pionýrské programy, které zajišťovaly výrobu energie ze slunce v osmdesátých a devadesátých letech, byly plné nevhodně zvolených materiálů, dnes jsou již postupy rozdílné. Životnost panelů se tak velmi prodloužila. Dnes se jejich životnost pohybuje v okruhu třiceti let s tím, že po této době pomalu ztrácejí na své efektivitě. Navíc je možné solární panely následně rozebrat na jednotlivé suroviny a uložit je do sběrných surovin k dalšímu zpracování. Jak je vidět, pokrok doby vedl k pozitivním změnám.


Fosilním palivům brzy odzvoní

Celkový tlak společnosti na snižování využívání fosilních paliv pocítíme v budoucích letech stále více. Proto je již nyní možné si nechat nainstalovat například fotovoltaický systém se státní dotací až 150 tisíc korun. Ceny emisních povolenek se stále zvyšují, ekologická řešení dostávají zelenou. Využívat energii ze slunce je proto logickým krokem. Právě sluneční energie je dostupná pro všechny a záleží pouze na nás, zda ji budeme umět zpracovat a využít. Ve srovnání s využíváním fosilních paliv se solární energie jeví jako velmi výhodná.


Soběstačnost každé domácnosti

Pomocí solární energie se jednotlivé domácnosti mohou stát nezávislé na energii ze sítě. Stanou se tak ostrovy, které si budou samy určovat, kolik vyrobí a spotřebují elektřiny. Tím, že lidé získávají informace o své spotřebě, se poté dále aktivně zajímají o možnosti, jak využívat energie hospodárněji. Energii ze slunce je například možno uložit pomocí soustavy baterií, sluneční elektřinu tak můžete využívat i po celou noc. Stáváte se soběstačnými.


Solární energie ušla během posledních let velkou proměnou. Mohou za to nové materiály, technologie i inovativní přístupy. Nyní se jedná o skutečně ekologickou možnost, jak využívat energii ze slunce.

bottom of page