top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jaká je údržba fotovoltaické elektrárny?


Pokud se o své věci pravidelně staráte, můžete od nich očekávat efektivnější funkčnost a delší životnost. Může jít o auto, kávovar nebo třeba fotovoltaickou elektrárnu. Ačkoli je jejich údržba nenáročná, existují určité úkony, které je třeba udělat, aby pracovaly ještě efektivněji. Stejně jako čistíme okna, abychom přes ně lépe viděli, je čas od času třeba vyčistit solární panely, aby mohly lépe přijímat sluneční záření – a tím byla efektivnější.


Prach a listí

Prach je běžnou součástí znečištění fotovoltaických systémů. Pokud by zůstal léta nečištění, může se vyvinout v odolnou špínu, kterou je náročné odstranit. To, jak moc jste prachem ovlivnění, závisí na tom, kde bydlíte. Také listy ale blokují přístup světla. Do určité míry prach i listy odstraňuje déšť. Pokud ale bydlíte v blízkosti zemědělské půdy nebo vedle hlavní silnice, bude třeba postarat se o čištění na vlastní pěst – a nespoléhat se pouze na déšť.


Ptačí trus

Velice nepříjemným nepřítelem fotovoltaiky je právě ptačí trus. Závisí na tom, jestli vaše solární panely obsahují měnič nebo mikroinvertory. Systémy s mikroinvertory (s měničem připojeným ke každému jednomu panelu) mohou zaznamenat výpadek: nebudou ukazovat tok proudu. A to může být způsobeno právě ptačím trusem. Ptáci se ve zvýšené míře vyskytují v okolí listnatých stromů – fotoltaické panely pod stromy nebo v jejich blízkosti rozhodně neinstalujeme. Kromě trusu totiž mohou na panely shazovat ještě navíc i listy.


Profesionální čištění fotovoltaických systémů

Běžné nečistoty můžete odstranit sami, nicméně se vyplatí investovat do odborné pomoci – zejména, pokud jsou nepřístupné nebo je přístup k nim nebezpečný. Odborníky si jednou za čas pozvěte i tehdy, když pravidelnou údržbu svých solárních panelů zvládáte sami. Mají speciální prostředky i nástroje, takže jejich čištění může být mnohem účinnější než to vaše.

bottom of page