top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jaká je budoucnost fotovoltaiky?


Neustále slýcháme, že energie jsou drahé a že jejich ceny se budou zvyšovat. A tak lidé, možná pod tlakem událostí posledních dní, hledají možnosti, jak i z této situace vzejít jako vítězové a ne jako poražení, kteří vlivem stoupajících cen přišli o veškeré své úspory. Řešením je fotovoltaika, která se, podle posledních statistik, stává více a více oblíbenou. Ostatně dokazuje to i počet instalací tohoto úsporného řešení, který se za poslední roky opravdu zdvojnásobil. Jelikož ale mluvíme o poměrně nákladné investici, nabízí se otázka, jaká je vlastně budoucnost tohoto úsporného řešení.


Dramatický přínos přinesl zvýšený zájem

Když se fotovoltaika v roce 2010 dostávala do popředí, odborníci tomuto sice úspornému, ale na druhou stranu poněkud drahému řešení nedávali příliš velké šance. Postupem let začalo být řešení podporované i státem, což strhlo větší pozornost. A nyní, když se Česko potýká s energetickou krizí, se instalace elektráren zněkolikanásobují.


Jistou měrou za to může i dramatický přínos, který elektrárny slibují. Snížení energetické náročnosti budovy, a tím pádem i nižší závislost na dodavatelích energií a na jejich cenách. Ekologická výroba energie, která neznečišťuje ovzduší. Brzká návratnost, dlouhá životnost a nízké náklady na provoz. To vše jsou benefity sídlící na seznamu výhod fotovoltaické elektrárny.


A jak to bude dál?

Zajímavá není jen aktuální situace a to, jak se k tomuto úspornému řešení stavíme. Za zmínku stojí i prognózy do budoucnosti, které jsou velice pozitivní. Odborníci se domnívají, že do roku 2030 bude solární elektřina z hlediska výrobních nákladů jedním z nejlevnějších řešení. Kupodivu klesne i jejich cena, a to vlivem sázení na levnější alternativy jednotlivých dílů, které však nebudou mít žádný vliv na celkový chod či kvalitu zařízení.


Konkrétně se pozornost upne spíše na levnější bateriové články, také na výkonnější fotovoltaické panely a samozřejmě i účinnější měniče napětí.


Snížení náklady pomocí tepelného čerpadla

Ano, tepelné čerpadlo je dalším řešením, jak bojovat s vysokými náklady za energie. Uznejte sami, že období prosince 2021 není cenově moc růžové a vyhlídky, že se změní ceny v roce 2022 opačným směrem, je málo pravděpodobné. Kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla je ten nejlepší způsob investice, kterou můžete použít v rámci boji s cenami energií.

bottom of page