top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jak se stát samovýrobcem elektřiny pro vaši domácnost?


Na internetu koluje jasný návod, jak si obstarat svou vlastní elektřinu. V době, kdy se neustále zvyšují ceny elektrické energie, se jedná o velmi přínosný zdroj informací.


Být energeticky soběstační

Energetická soběstačnost se v dnešní době velmi rychle vyplácí. Když si na střechu svého domu necháte instalovat systém, ve kterém hraje hlavní roli fotovoltaika, budete se navíc chovat i šetrně k životními prostředí. Fotovoltaická elektrárna vám bude po mnoho let neúnavně přeměňovat energii slunečních paprsků v elektřinu. Tu použijete pro svou vlastní potřebu, ale také pro případný prodej do distribuční sítě. Energii můžete pomocí baterií také skladovat.


Jeden den a je hotovo

Když se rozhodnete pro fotovoltaiku, nejprve vám firma, kterou si zvolíte, vypracuje projekt. V něm se dozvíte nejen to, jak bude celý systém fungovat a jak bude výkonný, ale také konkrétní výši dotace, kterou pro svůj dům získáte. Samotná instalace běžné velikosti fotovoltaické elektrárny zabere jeden jediný den.


Není nutné ani stavební povolení

Pokud budete stavět systém, ve kterém je fotovoltaická elektrárna výkonem menší než 20 kWp, nebudete potřebovat ani stavební povolení pro stavbu nového prvku na vaší střeše. Dle legislativy se jedná o zařízení tvořené pro vlastní spotřebu, nikoliv jako oficiální výrobna elektřiny. Budete tak muset jen požádat o připojení k distribuční soustavě, kdy uzavřete novou smlouvu. elektrárna do 10 kWp nebude vyžadovat ani licenci od Energetického regulačního úřadu. O navýšení limitu se má jednat již tento měsíc ve Vládě.


Co si pohlídat, než se rozhodnete

Líbí se vám možnost mít na své střeše vlastní elektrárnu? V tom případě bude potřeba zvážit, zda je pro vás vhodná. Pokud je vaše střecha v zákrytu stromů, budov, sloupů nebo komínů, bude potřeba toto rozhodnutí zvážit. V ostatních případech se dá upravit sklon panelů a můžete začít s výrobou elektřiny.


Vlastní elektrickou energii můžete vyrábět každý den. Ze zdroje, který je dostupný pro nás všechny zcela zdarma. Ze slunce.


Nezapomínejte, že nejlepší možnost na využití vyrobené elektřiny – je samotná vlastní spotřeba. Díky baterii tuto využitelnost až několikanásobně zvýšíte.

bottom of page