top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jak probíhá instalace fotovoltaické elektrárny na střechu


Stále více domácností přemýšlí nad instalací fotovoltaické elektrárny. Systém dokáže vyrábět elektřinu zcela zdarma po dobu 30 let, navíc si FVE mohou lidé pořídit se státní dotací. Jak ale probíhá samotná instalace?


Kam se sluneční elektrárna instaluje?

Fotovoltaická elektrárna se nejčastěji instaluje na střechy budov, na zemědělské budovy, na výrobní nebo skladové haly, na budovy škol nebo úřadů, na obchodní střediska, ale také na volné plochy.


Jak vypadá střecha před instalací?

Střecha, kde se fotovoltaická elektrárna bude instalovat, by měla mít sklon od 10 do 40 stupňů a měla by být otočena k jihu nebo ideálně zhruba 10 stupňů k východu nebo zhruba 10 stupňů k západu. Na krytině střechy nezáleží.


Na co si dát před instalací pozor?

Fotovoltaická elektrárna by se neměla instalovat na střechy, poblíž kterých jsou vzrostlé stromy nebo stromy, u kterých se předpokládá, že během několika let vzrostlé budou. Tyto stromy, nebo také další budovy, by danou střechu neměly zastiňovat ani během léta, ani během zimy.


Jak instalace začíná?

Nejdříve se na střechu umístí nerezové háky, ke kterým se přišroubují duralové profily. Ty jsou určeny speciálně pro instalaci fotovoltaických panelů. Takto se tvoří nosná konstrukce pro celou sluneční elektrárnu.


Co se děje potom?

Poté, co je nosná konstrukce připravena, se instalují samotné fotovoltaické panely. Práce na střeše je pomalu u konce a následuje instalace vnitřní části elektrárny. Tam dochází k montáži měničů, které se zaslouží o přeměnu stejnosměrného elektrického proudu vyrobeného FVE na proud střídavý, který využívají spotřebiče.


Co se instaluje nakonec

Současně s instalací vnitřní části elektrárny dochází k montáži elektro rozvaděčů pro místní rozvod. Ty jsou opatřeny jištěním a chráněním. Instaluje se také elektroměr, který dokáže přesně zaznamenat, kolik elektrické energie se FVE podařilo vyrobit.


Po instalaci je FVE naprosto bezúdržbovým systémem.

bottom of page