top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jak pracuje fotovoltaická elektrárna s přebytky energie?


Solární systém na výrobu elektřiny ze slunce, to je fotovoltaická elektrárna. Jak tento systém pracuje s přebytky? Co se děje, když svítí slunce hodně, a produkce elektřiny je tak vyšší, než potřebujeme pro svou potřebu?


Když elektřinu vyrábí slunce

Fotovoltaická elektrárna je systém, díky kterému je možné vyrobit elektřinu ze slunce. Slunce je zdroj energie, který je zde pro každého z nás, a to zcela zdarma. Právě proto se řadí mezi takzvané obnovitelné zdroje energie. Abyste elektřinu vyrobili, nemusíte vůbec nic spalovat, nic spotřebovávat. Pouze máte na své střeše systém, který vám umožní energii, která by jinak unikla do prostoru, využít a zpracovat.


S přebytky pracujete

S energií, kterou jste si během slunného dne vyrobili, pak můžete nakládat různě. Některé systémy ji ukládají do soustavy vlastních baterií, a poté si i během deštivých dnů stále svítíte vlastní sluneční energií. Nebo je možné přebytky prodávat do sítě a vydělat si tak nějaké peníze navíc. Přebytky se také dají využít pro ohřátí teplé vody – s energií slunce tedy pracujete velmi kreativně a efektivně.


S dotacemi si celý systém pořídíte za zlomek nákladů

Letošní rok je pro pořízení fotovoltaické elektrárny skvělou volbou, protože opět běží státní program Zelená úsporám. S pomocí státní dotace si tak celý systém pořídíte za zlomek skutečných nákladů. Letos se vám může podařit uspořit až 150 tisíc korun. Sluneční energií si tak můžete nejen zásobovat elektřinou celý dům, ale také připravovat teplou vodu, nebo dokonce topit.


Fotovoltaická elektrárna dobře pracuje se sluneční energií. Dokáže ji nejen zachytit, ale také proměnit v užitečnou elektrickou energii, v teplou vodu, nebo v teplo v domácnosti. Navíc si letos celý systém lze pořídit se štědrou státní dotací, která pokryje velkou část nákladů.

bottom of page