top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jak funguje sluneční elektrárna na střeše?


Přemýšlíte o novém řešení pro úsporu energie? Podívejte se na to, jak funguje sluneční elektrárna. Také byste si přáli vyrábět elektřinu ze slunečního svitu, který je zde pro nás všechny zdarma?


Elektřina zdarma

Fotovoltaická elektrárna na vaší střeše je schopna vytvořit elektrickou energii ze slunečního svitu. Využíváte tak k výrobě elektřiny zcela ekologický zdroj, který je zde navíc pro nás všechny zcela zdarma. Výrobou vlastní energie se navíc stáváte nezávislými na stále se zvyšujících cenách z distribuční sítě. Systém je navíc zcela bezúdržbový, jeho obsluhu zvládnou i technicky méně zdatní uživatelé. Současné technologie umožňují recyklaci jednotlivých částí elektrárny, i proto je takto získaná elektřina skutečně ekologická.


Nejvyšší možné využití

Abyste mohli vyrábět elektřinu přímo na vaší střeše, budete k tomu potřebovat fotovoltaické panely. Jejich účinnost je ovlivněna materiálem, polohou, počasím, ale také sklonem panelů. Profesionální firmy zabývající se výrobou a instalací fotovoltaiky se postarají o to, aby byla každá fotovoltaická elektrárna optimálně nastavena, a aby byla její účinnost co nejvyšší.


Jaká je návratnost investice?

V současné době se návratnost investice pohybuje okolo deseti let. Každý případ je ale samostatná kapitola. Někteří lidé totiž pro stavbu elektrárny na střeše využívají štědrou státní dotaci. S tou si pomůžete k uhrazení velké části nákladů na vaši elektrárnu. V současné době se dotace, se kterou je fotovoltaika spjata, pohybuje až ve výši 200 tisíc korun. Tímto způsobem můžete pokrýt významnou část nákladů.


Fotovoltaický panel má životnost 35 i více let, po této době se jeho účinnost pomalu snižuje. Se současnými technologiemi tak můžete dosáhnout na čistou energii ze slunce po mnoho dalších let. Stačí vám jen rozhodnout se, že je tato volba pro vás vhodná.


Pokud už máte tepelné čerpadlo, tak je kombinace s fotovoltaikou tou nejlepší možnou variantou. Právě v době, kdy jsou ceny energií na historických maximech a neočekává se, že by se situace v budoucnu zlepšila.

bottom of page