top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Hybridní fotovoltaika jako optimální řešení pro domácnosti


Chcete si na svůj dům nebo pozemek nainstalovat solární panely, ale bojíte se nedostatku energie v zimním období nebo při zvýšené spotřebě? Řešením je hybridní fotovoltaická elektrárna, která v sobě kombinuje výhody síťových i ostrovních elektráren. Kdy byste měli zvážit její pořízení?


Jaké jsou druhy fotovoltaiky?

Zatímco dříve byla nejpopulárnější síťová fotovoltaika, která veškerou vyrobenou elektřinu prodává distributorovi a majitel síťové elektrárny ji opět za sníženou cenu nakupuje, dnes už se od tohoto modelu pomalu upouští. Ostrovní elektrárna zase není na síť připojena vůbec, a tak je její majitel odkázaný jen sám na sebe a na počasí.


Hybridní fotovoltaická elektrárna vyrábí elektřinu pomocí fotovoltaických panelů a ihned ji spotřebuje k napájení domácích spotřebičů. Případné přebytky uloží do akumulátoru, ale nelze je odesílat distributorovi. Na druhou stranu lze ze sítě elektřinu odebírat v případě jejího nedostatku a kombinovat tak určitou soběstačnost se záložním řešením.


Co budete potřebovat?

Hybridní elektrárna se skládá z fotovoltaických panelů, akumulátorů a příslušné regulační a nabíjecí elektroniky. Důležitou součástí je měnič napětí neboli střídač, který převádí stejnosměrný proud na střídavý a tím umožňuje odebírat elektřinu z distribuční sítě a zabezpečuje její galvanické oddělení. Celková cena hybridní elektrárny se pohybuje v rozmezí 200 000 – 500 000 Kč, avšak lze na ni získat dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výšce až 220 000 Kč.


Velkou výhodou tohoto systému je, že v případě výpadku elektrické sítě můžete dál používat veškeré spotřebiče. Jelikož se nebudete řadit mezi výrobce elektřiny, k postavení potřebujete pouze povolení stavebního úřadu, které je většinou bezproblémové. Pokud byste se totiž rozhodli pro síťovou fotovoltaiku, musíte žádat o povolení Energetický regulační úřad a nemusíte podávat měsíční hlášení o výrobě.

bottom of page