top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Fotovoltaika je i letos dotovaná státem, snižte náklady o 50%


Stále více lidí uvažuje nad fotovoltaickými elektrárnami. Důvodem toho je touha po snížení energetické náročnosti rodinného domu. Co je však zarazí v uskutečnění jejich plánů, je hlavně pořizovací cena tohoto úsporného zařízení. Aniž by si zjistili, jestli je možné prvotní náklady snížit, upouští od svého plánu a už se o solární elektrárnu nezajímají. Což je velká škoda. Stále lze totiž požádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám i v roce 2021. Náklady snížíte o 50% a návratnost fotovoltaiky se zdvojnásobí.


Co je to Nová zelená úsporám?

Mluvíme o dotačním programu, který stabilně funguje už zhruba šest let. Stojí za ním Ministerstvo životního prostředí České republiky a nyní je spuštěna už několikátá vlna. Ta má skončit posledním dnem letošního roku, proto není čas váhat. Možná máte poslední šanci, jak pořizovací cenu fotovoltaické elektrárny snížit.


Výška dotace bude jistě minimální, říkáte si. Ve skutečnosti se však výše dotace může dotknout až 150 tisíc korun. Obecně platí, že jednorázový finanční příspěvek může být ve výši maximálně padesáti procent způsobilých nákladů. Nemluvíme tak o zanedbatelné částce, která by rodinnou kasu nepotěšila. Mluvíme spíše o opaku.


Úspory už během nadcházející sezony, návratnost v prvních pár letech

V souvislosti s fotovoltaikou se nabízí otázka, kdy je možné očekávat úsporu. Té dosáhnete už v nadcházející sezoně. Solární panely opravdu výrazně snižují energetickou náročnost rodinného domu, což jde ruku v ruce životním prostředí. Díky tomuto úspornému zařízení bude vaše energetická stopa daleko menší.


Co se týče návratnosti, doba se liší tím, jak vysoká byla pořizovací cena solárních panelů. Odborníci však často říkají, že návratnost investice se pohybuje mezi čtyřmi až sedmi (někdy až deseti) lety. Životnost tohoto úsporného opatření je však daleko vyšší, dosahuje i několika desítek let. A nevyžaduje takřka žádnou údržbu, až na několik pravidelných servisních kontrol.

bottom of page