top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Ekologické získávání energií ve vašem domě. Jak na to?

Aktualizováno: 14. 3. 2023


Kdo by si nepřál ušetřit za energie, které jsou každým rokem nákladnější položkou v rodinném rozpočtu. Když se k tomu přidá ještě ekologická přidaná hodnota, je vyhráno. Jak to udělat, abyste pro své bydlení mohli získat ekologické zdroje energií?


Elektřina ze slunce

Snad nejefektivnější způsob, jak získat zelenou energii z přírody, je proměna slunečního svitu na elektřinu. Tuto metodu známe jen několik desítek let a stále prochází velmi významným vývojem. To, co bylo ještě před deseti lety nemyslitelné, je nyní možné i v našich zeměpisných šířkách. Fotovoltaická elektrárna umožňuje proměňovat i skladovat sluneční energii přímo ve vašem domě. Jedná se tak o využití zcela ekologického zdroje energie, který navíc řadíme mezi obnovitelné zdroje.


Vzduch jako základ tepla domova

Získávání energií ale u slunce rozhodně nekončí. I když se fotovoltaická elektrárna řadí k nejvýznamnějším způsobům, jak skutečně ušetřit za elektřinu, také získávání energie ze vzduchu se v posledních letech u lidí setkává se stále větší oblibou. Tepelné čerpadlo, které umožňuje použít venkovní vzduch jako zdroj vytápění domácnosti, je totiž další ekologickou možností, jak si pomoci k zelenější domácnosti. Na tento přístroj, podobně jako na sluneční elektrárnu, navíc můžete získat štědrý státní příspěvek.


Teplo domova ze země

Zdá se vám, že jsme ještě ušetřili málo? Dobře, jdeme na další způsob, který je také v rámci projektu Nová zelená úsporám považován za vhodný ekologický zdroj získávání energie pro domovy. Jedná se o tepelné čerpadlo, které se zabuduje přímo do země. Tepelné čerpadlo země/voda se považuje za jedno z nejvíce výnosných, co se energie týče. Proto je vhodné i pro vytápění větších objektů.


Obnovitelné a ekologické zdroje energií můžete na svém domově najít hned několik. Jejich pořízení je navíc podpořeno štědrou státní dotací. Je tedy jen a pouze na nás, jak si přejeme, aby naše budoucnost vypadala.

bottom of page