top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Co ovlivňuje účinnost fotovoltaické elektrárny


V současné době se vyrábějí fotovoltaické panely s vysokou účinností. Co ale ovlivňuje, jaká bude konečná účinnost vlastní sluneční elektrárny na vaší střeše? Rozhoduje několik klíčových faktorů.


Prvotní investice se dá snížit dotací až 100 tisíc

Fotovoltaika je dnes hojně propíraným tématem. Jedná se o využívání obnovitelného zdroje energie pro výrobu elektřiny. Vlastní fotovoltaická elektrárna se dnes objevuje na střechách zcela běžných rodinných domů i proto, že je dotována státním příspěvkem. Program Nová zelená úsporám se snaží o to, abychom mnohem častěji zapojovali obnovitelné zdroje energie do svého života, a abychom ušetřili za výdaje v domácnosti. Investici na výstavbu vlastní elektrárny tak lze snížit dokonce i o více než 100 tisíc korun.


Zajímá nás účinnost

Když si pořídíme nový systém na získávání energie ze slunce, velmi nás zajímá, kolik sluneční energie vlastně budeme schopni využít. Účinnost každého systému je přitom mnohdy rozdílná. Obecně platí, že čím účinnější je panel, tím větší je jeho výkon. Účinnost udává, kolik sluneční energie, která na panel dopadá, je systém schopen přeměnit na elektrickou energii. Dle zákonů fyziky je maximální možná účinnost 34 procent, ale těchto výsledků není zatím možné dosáhnout.


Fotovoltaické panely, které jsou běžně k dispozici, dokáží proměnit v průměru okolo 15 procent celkové energie, která na ně ze slunce dopadá.


Co ovlivňuje účinnost

Když u nás svítí slunce, na území České republiky dopadá na jeden metr čtvereční okolo 1kW energie. z toho v průměru 15 procent dokáže panel zachytit a následně proměnit v energii. Sice již byly vytvořeny také panely, které mají účinnost až 25 procent, zatím se ale nedají sehnat v běžné ceně a navýšily by celkový rozpočet na FVE soustavu.


Je potřeba zajistit, aby byly panely vystaveny slunečnímu svitu po celý den. Kapacitu snižuje například zákryt stromů, ale také nevhodná orientace vůči světovým stranám.

bottom of page